Udgivet ons d. 16. jan 2019, kl. 08:00

”Det er rigdom” sagde oldemor…

En mørk onsdag i november blev pludselig i Vildbjerg kirke oplyst af stor livsglæde og kærlighed. Lille Anton var til babysalmesang sammen med sin mor, og denne dag var mormor og oldemor også med. De sad på kirkebænken og iagttog med stor glæde, hvordan mor og Anton sang med på salmerne. Til salmen ”Sov sødt barnlille” vuggede mor og mormor lille Anton i et lagen helt tæt ved bænken hvor oldemor sad, så hun rigtigt kunne se oldebarnet. Det blev stjernestunden af dem alle. Oldemor næsten både sang og talte med lille Anton, og tårerne trillede ned ad mormors kinder. Tårer der både rummede glæde og fortvivlelse. Oldemor er nemlig ramt af demens, og det var længe siden, at hendes datter havde oplevet så meget liv og glæde i moderens liv – samtidig med glæden var også tankerne om hvordan oldemors tilstand kun går én vej.

Efter salmestunden talte jeg med oldemor om hendes oldebørn, og med henvisning til dem sagde hun: ”Det er rigdom…” Det var de stærkeste ord, jeg længe havde hørt.

For rigdom har absolut IKKE kun med penge og materielle goder at gøre. Allerede på Jesus tid fyldte rigdom og materielle goder også meget i folks liv. Jesus fortæller ofte, at et menneskes liv ikke afhænger af, hvad det ejer. Han konkretiserer det i lignelsen om den rige bonde, der bygger lader til al sin overflod for at sikre sig i sin alderdom så han kan slappe af resten af livet. Men – om natten dør han! ”Sådan går det den, der samler sig skatte, men ikke er rig hos Gud!”, siger Jesus. De lidt hårde ord fra Jesus kan vi have godt af at lytte til engang imellem. Og tager vi så oldemors lille prædiken med, så forstår vi nok bedre, hvor vores fokus i livet skal være.

Lene H. Hansen, kirke- og kulturmedarbejder