Udgivet ons d. 16. okt 2019, kl. 00:00

Det FRIE valg.

Som menneske har vi en masse valg, vi skal tage. Vores liv formes i grunden af de valg, vi gør.

Når der er folketingsvalg, vælger vi i fællesskab, det er ikke sikkert at det lige var mit valg, der gik igennem, men i demokratiets tegn var jeg med til at vælge, hvordan det gik.

I Danmark værner vi om, at vi vælger vores regering, for det forpligter nemlig, når man er valgt til at styre et land, og ikke bare dikterer hvordan det skal være.

Personlige valg former os som menneske. Valg af venner, ægtefælle, hvor vi bor, uddannelse, hvad vi deltager i af fritidsaktiviteter, m.v. er vigtige valg for os.

For et ungt menneske kan det virke uoverskueligt, og måske lidt skræmmende – hvad nu hvis jeg vælger forkert? Men her er der ingen kære mor, for valget kan kun gøres af den unge selv. Mange forældre gør velmente, men misforståede valg for deres børn, sikkert for at undgå at barnet vælger forkert og kommer galt afsted. Ligeså galt kan det være, når man lader barnet vælge hvor det ikke skal – hvis det pjaskregner, skal barnet jo ikke selv bestemme om det er gummistøvlevejr.

I Edens Have gav Gud os helt fra begyndelsen det frie valg, og det var allerede dengang bestemt at Han ikke ville diktere – Mennesket skulle have sit frie valg, også selv om det kunne være forkerte valg forårsaget at fristelser. Dengang som nu blev Menneskets liv formet af de valg, det tog, og Mennesket måtte også tage konsekvensen. Dengang som nu ville man gerne stå ved det, der viste sig at være de gode valg, men de dårlige ville man gerne tale sig ud af ”det var ikke mit valg for en anden sagde at jeg skulle vælge som jeg gjorde”

Vi har fået det frie valg på godt og ondt, det var sådan Gud ville det. Vi skal huske det ansvar der følger med, både som Verdenssamfund, land og lokalt samfund, hvor vi vælger i fællesskab, men også personligt hvor vi frit kan vælge, hvad vi gør med vores liv, og navnlig at andre (f.eks. vores børn) skal gøre deres egne valg.

Kirkeklummen er skrevet af Benny Maagaard, Vildbjerg