Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Mærk verden!

Mærk verden!
Udgivet af Britta Carlsen, tor d. 2. jul 2020, kl. 00:00
Kirkenyt

MÆRK VERDEN! 

Jeg lugter virkelig ikke særlig godt!!

Altså ikke på den måde, håber jeg… Men min lugtesans er ikke ret god – ja jeg har faktisk ingen!! Det er vældig smart, når man skal skifte en ble, eller manden slår en prut! Men i en tid som denne, hvor verden står i fuldt flor, ville jeg ønske, jeg kunne indsnuse Guds fantastiske skaberværk som Eva, da hun vågnede op i paradisets have.

Nogle siger, at hvis man mangler én sans, så skærpes de andre! Jeg ved nu ikke rigtig, jeg har bygningsfejl og min smag er vist heller ikke for god! Men måske har jeg bare glemt at øve mig….

Heldigvis er vi skabt med 5 sanser (Nogle vil endda sige 6, men mon ikke det er en anden historie!?) Som børn udnytter vi alle sanser til at finde ud af, hvilken forunderlig verden vi er havnet i. Vi udforsker egne evner og muligheder med det, der er omkring os. Sanserne hjælper os til at passe på os selv og fornemme, når grænsen er nået og til at få det hele med. Desværre glemmer mange af os med tiden, at vi har 5 sanser. Vi koncentrerer os om at se og lytte. Vi læser, og vi lytter til ord! Vi glemmer helt at mærke, smage og lugte at se længere ud og at høre forbi ordene. Men når vi husker tilbage er de der – sanserne!

For sanserne skaber vores minder… Vi husker juleaften ikke bare i billeder men også i smag, duft og lyd, vi husker sommerferiens følelse af sand, vand og varme mod huden…

Gud har skabt os med 5 sanser, og Jesus lærer os at bruge dem. Han fødes i en stald. Han helbreder folk, der har mistet en sans, han vasker fødder og deler brød ud, nyder duften af kostbar salve, han rider på et æsel, han taler til mennesker, ser på dem med mildhed og kærlighed. Kalder mennesker for jordens salt, laver vand til vin, bespiser folk, rører mennesker på alle måder med alle sanser.

Det eneste vi skal er at tage imod med alle vore sanser (eller ihvertfald dem vi har!)

Også i gudstjenesten stimuleres alle sanser: Salmer, musik og ord. Brød og vin. Malerier, lys og blomster. Håndspålæggelse, dåbsvand og knæfald. Men måske er vi ikke omhyggelige nok med at stimulere alle sanser i kirken? Måske har vi brug for at blive endnu bedre og blive mindet om, at gudstjenesten skal være for hele mennesket, for alle sanser…

Sommerhilsner, Kirke- kulturmedarbejder Britta Vig Carlsen