Udgivet af Britta Carlsen, ons d. 7. okt 2020, kl. 00:00

Er der tid til langsomhed?

Af Christoffer Olesen

Søndag d. 27. september blev der i alle landets kirker læst nogle helt vilde ord. Jeg kunne mærke i min egen forberedelse til gudstjenesten, at de ord var så store, så jeg havde helt svært ved at tale om dem. Det var ord så ufattelige og så stærke, at jeg kun kunne sige for lidt om dem. Det var lidt en mærkelig fornemmelse at stå med så store ord, og så hurtigt bevæge sig videre til noget andet bagefter. Jeg manglede selv tid til fordybelse. Jeg manglede tid til at tage ordenen til mig, til virkeligt at lade ordene bo i mit hjerte.

Da hyrderne besøgte Jesus i krybben julenat fortalte de Maria, hvad de havde hørt englene sige på marken om det lille barn; at en frelser var født, Kristus Herren. Det var for store ord til at Maria bare kunne forstå det, men hun gemte ordene i sit hjerte og grundede over dem.

Det har jeg brug for med de ord, der blev læst d. 27. september. At grunde over dem og at gemme dem i mit hjerte. Hvis du ikke var i kirke den dag, kan du læse nogle af ordene her:

Jesus sagde: ” Jeg er opstandelsen og livet. Den der tror på mig skal leve om han end dør. Og enhver som tror på mig skal aldrig i evighed dø”

Leve om han end dør! Aldrig i evighed dø! Hvad skal man lige gøre, når man møder så store ord? Når man møder lives ord? Jeg ved, man i hvert fald ikke bare med det samme skal gå videre. Jeg ved det er ord, der skal grundes over og ord, der er værd at fordybe sig i.

I Salme 46, står der: ”Stands og forstå, at jeg er Gud.” – det er det, jeg mærker, jeg har brug for. At standse for at kunne forstå. Det er samtidig det jeg mærker, jeg har svært ved, for der er hurtigt så meget andet at gøre. Jeg har for travlt til langsomhed. For travlt til at stoppe op, som jeg mærker, jeg har brug for.

Hvordan kan vi hjælpe hinanden til at finde ind i fordybelsen. Til at tage tid til at grunde over ordene og sørge for at vi gemmer dem i hjertet i stedet for at skynde os videre til det næste?