Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Lediggang er roden - til alt muligt godt

Lediggang er roden - til alt muligt godt
Udgivet ons d. 21. okt 2020, kl. 00:00
Kirkenyt

Lediggang er roden – til alt muligt godt

Vi plejer ud fra en traditionel protestantisk arbejdsmoral at sige, at lediggang er roden til alt ondt. Mange mennesker i Danmark arbejder meget, men måske er der noget, vi har glemt i vores effektive kultur, nemlig stilheden. Der er nemlig også positive ting, der kan forløses, hvis man under sig selv lidt lediggang. Det gamle ord om, at stilheden er Guds modersmål, er ved at gå op for flere og flere. Det er sikkert også derfor, man i de senere år har set, at den gamle pilgrimstanke har fået en bemærkelsesværdig opblomstring også i Folkekirken, efter stort set at have ligget i dvale siden reformationen i 1500-tallet. Jeg har også selv ved flere lejligheder gået en pilgrimsvandring, og jeg har også flere gange udsat mine konfirmander for det.

Men hvad er pilgrimsvandring egentlig for noget? For at svare på det, kan et par sommerferie-oplevelser måske hjælpe lidt. For nogle år siden var jeg og min familie i Sydfrankrig. Det var en lang køretur med motorvej hele vejen. Vi så stort set ingenting undervejs ud over nogle få tankstationer, for vi ville jo bare hurtigt frem til vores feriemål. Vi er nok en del mennesker, der har tendens til at vores liv kommer til at ligne sådan en motorvejstur. Vi farer af sted med 130 i timen, for vi har jo mange vigtige ting, vi skal nå, og vi er meget målrettede, men vi glemmer let at leve og opleve undervejs.

Men der er jo også en anden måde at komme til Syden på. Jeg kender nogen, som har brugt 3 ugers ferie på at cykle fra Vejle til Rom. Jeg er sikker på, at de undervejs har kunnet lugte blomsterne i vejkanten og har oplevet Tyskland på en helt anden måde, end jeg og min familie gjorde. For os var vejen bare noget, der skulle overstås på vej mod vores mål – for dem var vejen den vigtigste del af ferien.

En pilgrimsvandring er en mulighed for alle os, der lever på livets motorvej, til at dreje fra motorvejen og komme ud på de små sideveje og få stilhed til at stille os selv spørgsmål som: Hvordan er det egentlig, jeg forvalter mit liv? Hvad er det for ting, der dybest set betyder noget for mig? Hvordan er det med min tro?

Den fornyede interesse for kristen spiritualitet og pilgrimsvandring i Folkekirken er en kærkommen påmindelse om, at det er vigtigt engang imellem at dreje fra livets motorvej og søge ud i stilheden og eftertanken, for lediggang kan være roden til alt godt.

 

Carsten Hoffmann

Sognepræst og provst