Udgivet ons d. 2. dec 2020, kl. 00:00

Kirkeklumme af forstander på Nøvlingskov efterskole, Morten Mikkelsen

Løft blikket og se mig!

I min dagligdag på Nøvlingskov Efterskole er jeg og mine kollegaer hver dag omgivet af dejlige unge mennesker med lyst og mod på livet. Verden ligger åben – også for dem - og de har mange valg og muligheder at forholde sig til. De er alle en del af den digitale generation, der nærmest fik en smartphone eller tablet i dåbsgave eller til en af deres første fødselsdage eller jul. Danske børn og unge er europæiske mestre i skærmtid. En gennemsnitlig teenager bruger over seks timer om dagen foran en skærm. En 3-6-årig knap to. Vi er et af de mest digitaliserede lande i verden. Vi ved, at vores sociale relationer betyder alverden for, om vi har det godt både fysisk og mentalt. Vi har brug for hjælp og opmuntring fra andre for at lykkes med vores projekter, men også i forhold til vores sundhed betyder sociale relationer ekstremt meget. Flere undersøgelser viser desværre en stigning i de unges sociale mistrivsel, herunder stress, angst, pres og ensomhed.

På efterskolen lavede vi for nyligt i et undervisningsforløb et eksperiment, hvor eleverne to og to skulle sidde tavst overfor hinanden og blot kigge hinanden i øjnene i tre minutter. Efter ganske lidt hosten og fnisen blev der helt stille, og alle sad blot og kiggede på hinanden. Efterfølgende har eleverne uafhængigt af hinanden fortalt, at de ikke kan huske, hvornår de selv har givet eller modtaget nogens fulde tavse opmærksomhed og øjenkontakt i så lang tid, og at det faktisk føltes rart. Prøv det selv derhjemme.

Alle har brug for at blive set – mest af alt som den, man er. Hver søndag kan vi i gudstjenesten blive mindet om, at Gud ser hver enkelt af os, og elsker os lige nøjagtigt, som vi er. Ind i alle ugens dage kan vi også blive mindet om det, og vi kan hver især være de øjne, der giver tid, opmærksom, forståelse, tilgivelse, opmuntring og kærlighed til vores kæreste, kone, mand, barn, kollega, medstuderende, nabo osv... Det kræver dog, at vi alle løfter blikket fra skærmen. Så modtag udfordringen: læg oftere skærmen fra dig, løft blikket og se hinanden. Vi har alle brug for det – ikke mindst vores unge mennesker.