Udgivet ons d. 9. dec 2020, kl. 00:00

Flad tid og høj tid

 Vi er i adventstiden og nærmer os med hastige skridt julen, og inden længe står årsskiftet for døren. Jul og nytår er højtider, der skiller sig meget ud fra de mange af årets andre hverdage.

Anna Sophie Seidelin har engang sagt noget interessant om forskellen på hverdage og højtider: "Der er to tider. Den ene er den flade tid, hvor man siger: ’Det var en almindelig onsdag. Det var en almindelig uge’. Det er en flad tid, men sommetider rører den himmelske tid heldigvis den jordiske tid, og så bliver det højtid."

Der er det ved det, at vi faktisk i nogen grad selv kan lære at opsøge disse øjeblikke af højtid også i hverdagene. Hvis man fx har svært ved at give sig selv lov til at leve i nuet, men altid er på vej – på vej mod næste job, næste ferie, næste friweek-end, næste forelskelse – så bliver ens liv nemt til flad tid. Så kommer man til at leve – i morgen! Men man kan også øve sig i at se turen i skoven med sin familie som højtid – som tid der er virkelig vigtig og ikke bare er tidsfordriv en søndag eftermiddag. Når jeg taler med mennesker, der er blevet ramt af alvorlig sygdom, så giver de ofte udtryk for at det netop er hverdagen, de savner og længes tilbage til. Så måske skal vi prøve at lære at holde mere af hverdagen.

Jeg synes selv, at det er en kæmpe udfordring, at min tid ikke bare bliver flad tid – altså tid der bare går eller flyver af sted, uden at jeg får tygget på det, der sker; uden at jeg får nydt de gode øjeblikke; en rastløs altid væren på vej videre, hvor ugerne bare går og pludselig er børnene voksne. Men en helt almindelig onsdag kan faktisk godt med lidt øvelse få elementer af højtid – af fylde.

Én af dem, der lærte at gøre hverdagen til højtid var digteren Dan Turéll, som har skrevet et hyldestdigt til hverdagen, som jeg gerne vil afslutte denne adventshilsen med et lille uddrag af:

 ”Jeg holder af hverdagen Jeg er vild med den Hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen Jeg holder stinkende meget af hverdagen”.

 

Carsten Hoffmann

Sognepræst og provst

Kategorier Kirkenyt